OverHolland 12/13

Architectonische studies voor de Hollandse stad

€ 24,50
Uitverkocht
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

ISBN 9789460041358, paperback, 23 x 22 cm, geïllustreerd in kleur, 180 pagina’s

OverHolland 12/13

Architectonische studies voor de Hollandse stad

Redactie: Henk Engel

Vormgever: Roger Willems

OverHolland 12/13 opent met ‘De ruimte van de cartografie’, een bijdrage van de Spaanse architect Gabriel Carrascal over het maken van kaarten als instrument van onderzoek en ontwerp. Eireen Schreurs en Lieke Bijlsma laten hun licht schijnen over de transformatie-opgave in de stadsuitbreidingen van de jaren 1960 en geven een toelichting op hun project Zomerzone voor Haarlem. Gerdy Verschuure presenteert een landschapstypologische analyse van landgoederen uit de zeventiende en achttiende eeuw in Noord- en Zuid-Holland. Esther Gramsbergen bespreekt de transformatie van de Amsterdamse Plantage in de negentiendeeeuw en vestigt in het bijzonder de aandacht op de ambities die koning Lodewijk Napoleon voor dit gebied koesterde. Henk Engel en Reinout Rutte doen ten slotte een historisch geografische verkenning van de noord- en zuidflanken van de huidige Randstad.
In de rubriek ‘Polemen’ bespreekt Herman van Bergeijk Towards a new template for Dutch history van Paul Brusse en Wijnand Mijnhardt, en Jaap Evert Abrahamse schenkt aandacht aan Town planning in the Netherlands since 1800 van Cor Wagenaar.

De serie OverHolland is een uitgave van uitgeverij SUN architecture/uitgeverij Vantilt en de afdeling Architectuur van de  Faculteit Bouwkunde TU Delft. In OverHolland worden typologische en morfologische studies naar de architectuur van de Hollandse stad bijeen gebracht. De serie heeft niet alleen de belangstelling van architecten en stedenbouwkundigen, maar ook van stadshistorici en geografen.

Deze publicatie is mede mogelijk gemaakt door het Stimuleringfonds voor Architectuur en de Technische Universiteit Delft.

Te bestellen bij: Stichting KNOB Redactie OverHolland t.a.v. Judith Fraune  j.fraune@tudelft.nl