Duivelskwartier

1595: heksen, heren en de dood in het vuur

€ 24,50
Leverbaar
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
In winkelmand

ISBN 9789460042447, paperback, ge├»llustreerd in kleur, 15 x 23 cm, 452 pagina’s

Duivelskwartier

1595: heksen, heren en de dood in het vuur

Auteur(s): Johan Otten

Vormgever: Mijke Wondergem

In de loop van de zestiende eeuw komt in Europa een grootschalige heksenvervolging op gang. Talloze vrouwen worden aangezien voor handlangers van de duivel: ze worden nagewezen, opgepakt en terechtgesteld.

In 1595 laait een heksenjacht op in de Peel: binnen een paar maanden belanden 23 vrouwen op de brandstapel en komen er twee om in gevangenschap. Het oudste slachtoffer is 90 jaar en dement, het jongste een meisje van 12.

Wat was de aanleiding voor deze vervolging en hoe kwam het dat die zich als een lopend vuur verspreidde? Johan Otten vertelt de aangrijpende geschiedenis op basis van authentieke documenten uit die tijd.

Duivelskwartier beschrijft een genadeloze uitbarsting van overheidsgeweld en het huiveringwekkende lot van doodgewone dorpsmensen in een verhaal over burenruzies, achterdocht, heksenfeesten, toverij en manipulatie door machthebbers.

 

Tentoonstelling Vanaf 19 september is in het Catharijneconvent in Utrecht de tentoonstelling De heksen van Bruegel te bezoeken. De tentoonstelling reist door naar het Sint-Janshospitaal in Brugge, waar zij vanaf 25 februari 2016 is te zien.

‘Met Duivelskwartier levert Johan Otten een schoolvoorbeeld af van hoe je de geschiedenis kunt laten bloeien op basis van vaak formeel, ambtelijk archiefmateriaal.’

Atte Jongstra, NRC Handelsblad

‘Een rijk, meeslepend en toegankelijk boek.’

Eindhovens Dagblad