Nestorkroniek

De oudste geschiedenis van het Kievse Rijk

€ 29,50
Leverbaar
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
In winkelmand

ISBN 9789460042287, gebonden, geïllustreerd, deels in kleur, 15 x 23 cm, 304 pagina’s

Nestorkroniek

De oudste geschiedenis van het Kievse Rijk

Vertaler: Hans Thuis

Vormgever: Mijke Wondergem

De Nestorkroniek is de oudste Oost-Slavische bron voor de geschiedenis van het Kievse Rijk, dat door Russen, Oekraïners en Wit-Russen als hun bakermat wordt beschouwd. De kroniek is in het begin van de twaalfde eeuw geschreven door monniken van het Kievse Holenklooster. Zij schetsen een levendig beeld van de geschiedenis, cultuur en samenleving van het rijk, hier ‘Roes’ geheten, vanaf het midden van de negende eeuw tot het tweede decennium van de twaalfde eeuw.

De kroniek is een mozaïek van historische feiten, levensbeschrijvingen van vorsten, heiligen en monniken, verdragsteksten, legenden, stichtelijke lessen en vermaningen. We lezen er onder andere over de stichting van Roes door Scandinavische vorsten, over het aannemen door vorst Vladimir van de Byzantijnse variant van het christendom en over de hardnekkigheid van heidense en bijgelovige praktijken. Nog altijd leidt deze middeleeuwse tekst tot controverses tussen Russische, Oekraïense en westerse historici.

De Nestorkroniek is overgeleverd in verschillende handschriften, waarvan er een prachtig geïllustreerd is. Voor het eerst verschijnt een volledige Nederlandse vertaling, van de hand van Hans Thuis, die ook de mooiste illustraties selecteerde.

‘Voor elke Rusland-belangstellende is het een belangrijke uitgave, rijk aan aanknopingspunten voor verdere studie. En zeer informatief ook door het uitgebreide nawoord, waarin wordt ingegaan op de historisch-culturele context en op de kwesties van auteurschap, redacties en bronnen.’

Dolf Bruinsma, Pokrof