Pierre Kemp

Een leven

€ 19,95
Leverbaar
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
In winkelmand

ISBN 9789460040443, gebonden, 14 x 22 cm, geïllustreerd deels in kleur, 800 pagina’s

Pierre Kemp

Een leven

Auteur(s): Wiel Kusters

Vormgever: Piet Gerards Ontwerpers

Een van de boeiendste eenlingen uit de Nederlandse poëzie van de twintigste eeuw is de dichter Pierre Kemp (1886-1967). Vanuit zijn Maastrichtse ‘dichterkluisje’, ver van het door hem verafschuwde artistieke leven, bereikte hij met zijn even vitale als melancholische poëzie de harten van zeer veel schrijvende en lezende Nederlanders. In 1956 werd hem de Constantijn Huygensprijs toegekend, in 1958 volgde de P.C. Hooftprijs. Een zekere blijmoedigheid kenmerkt veel van zijn gedichten. Maar uit zijn pen vloeiden ook regels als:

 

CRITISCH

 

Ik voel mij door het licht verplicht

te leven,

maar eer ik me aan die plicht om ’t licht

wil geven,

moet ik weten, of het nog anders is

dan in brand gevlogen duisternis

 

Wie was Pierre Kemp? Hoe werd deze ‘Man in het Zwart’, die werkte op het loonbureau van een Zuid-Limburgse steenkolenmijn, een van ’s lands kleurrijkste dichters? Wiel Kusters schreef een biografie van Pierre Kemp, rijk aan interpretaties van levensfeiten, poëzie en de samenhang daartussen. Hij brengt veel nieuwe gegevens boven water, onder andere over Kemps Muzen. En over het dichterlijke spel dat Kemp zijn leven lang wilde spelen, naast en in het dagelijks bestaan, omdat één leven niet genoeg kon zijn.

‘Het is goed dat Wiel Kusters nu een fraai en evenwichtig literair monument voor deze gestoorde levensgenieter heeft opgetrokken.’

Cyrille Offermans, De groene Amsterdammer

‘Wiel Kusters schrijft als een zielsverwant en vriend van de man in het zwart.’

Huub Beurskens, www.dereactor.org

‘Een sterke biografie’

Arjen Fortuin, NRC Handelsblad