In en onder het dorp

Mijnwerkersleven in Limburg

€ 19,95
Uitverkocht
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

ISBN 9789460041129, gebonden, 23 x 16 cm, geïllustreerd, 224 pagina’s

In en onder het dorp

Mijnwerkersleven in Limburg

Auteur(s): Wiel Kusters

Vormgever: Piet Gerards Ontwerpers

Wiel Kusters groeide op als zoon en kleinzoon van mijnwerkers. In Spekholzerheide, het dorp van zijn jeugd, leefden en stierven de mensen van de mijn. Hoog boven de daken van huizen en winkels en van café D’r Jemuutlieje Ek torende de steenberg van de Willem-Sophia. Levensgroot aanwezig, hoewel grotendeels verborgen.
Vanuit zijn eigen perspectief, maar gevoed door brede historische kennis, vertelt Wiel Kusters op meeslepende wijze het verhaal van de Limburgse mijn­werkers en hun families – zijn familie. Een verhaal waarin al die mannen worden omarmd die het dagelijks brood verdienden met harde ondergrondse arbeid in stof, benauwenis, lawaai en stank. En die met hun werk een belangrijke bijdrage hebben geleverd aan de Nederlandse economie en de wederopbouw na de Tweede Wereldoorlog.

In en onder het dorp is een even informatief als ontroerend en persoonlijk verhaal, waarin dichter, geleerde en mijnwerkerszoon elkaar de pen reiken.

‘Kusters’ boek ademt de spanning van werken onder de grond. Maar het blijft realistisch, nooit is het benauwende steenkolenstof ver weg.’

Nederlands Dagblad