Soundtrack van de bevrijding
Swingen, zingen en dansen op weg naar vrijheid
Iedereen kent de foto’s van Nederlandse meisjes op Canadese tanks die zich langzaam een weg banen door de juichende menigte, de mensen vrolijk dansend op straat. Deze beelden van de bevrijding en de magische zomer van 1945 staan in ons collectieve geheugen gegrift. Maar hoe klónk die bevrijding? Welke muziek werd er gespeeld, waar gingen de teksten over? En welke culturele betekenis had de bevrijdingsmuziek?
Soundtrack van de bevrijding brengt voor het eerst een unieke collectie bevrijdingsmuziek in kaart, sinds kort in het bezit van het Nationaal Bevrijdingmuseum 1944-1945 in Groesbeek. Duidelijk wordt hoe belangrijk muziek was bij het omgaan met de grote persoonlijke verliezen die mensen in de oorlogsjaren hadden geleden. Maar ook bij het herstel van de beschadigde nationale identiteit.
Dit rijk geïllustreerde boek toont hoe muziek fungeert als een universele taal, misschien wel juist in tijden van oorlog en bevrijding. En natuurlijk mag de muziek zelf niet ontbreken – de bijgevoegde cd bevat voor het grootste deel nooit eerder opgenomen bevrijdingsliedjes.
Met bijdragen van Anja Adriaans, Jens Barnieck, Rense Havinga, Jan Hendriks en Hugo Keesing.
Facebook
Op Facebook vind je een inkijkje in het boek: liedteksten, prachtige omslagen van bladmuziek en een kijkje achter de schermen. Bekijk hiervoor de Soundtrack van de bevrijding-pagina.
‘Dit boek swingt de pan uit, al helemaal in combinatie met de bijgevoegde cd.’
Checkpoint