Nagelaten bekentenissen

Verantwoording en celbrieven van de NSB-leider; bezorgd en ingeleid door Gerard Groeneveld

€ 19,90
Uitverkocht
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

ISBN 9789077503386, gebonden, rijk geïllustreerd, 253 pagina’s

Nagelaten bekentenissen

Verantwoording en celbrieven van de NSB-leider; bezorgd en ingeleid door Gerard Groeneveld

Auteur(s): Anton Mussert

Inleider: Gerard Groeneveld

Vormgever: Martien Frijns

Het testament van de meest gehate Nederlander aller tijden

Hij zag zichzelf als redder des vaderlands. Uit maatschappelijke verontwaardiging en geïnspireerd door wat Hitler in Duitsland bewerkstelligde, stichtte de ingenieur van Rijkswaterstaat Anton Mussert een autoritaire partij die Nederland zelfrespect moest bijbrengen. Hij riep op tot een ‘nationaal reveil’. Binnen enkele jaren was Musserts Nationaal-Socialistische Beweging een politieke factor van betekenis, maar een doorbraak bleef uit. Kort na de Duitse inval rook Mussert nieuwe kansen. De NSB was volgens hem een ‘verzekeringspolis’ voor zijn natie.
Het liep allemaal anders. In plaats van Leider van het Nederlandse volk werd Mussert het ultieme symbool van collaboratie. Op 7 mei 1945 nam een arrestatieploeg hem in hechtenis en precies een jaar later eindigde het bewogen leven van de NSB-leider voor het vuurpeloton, in de duinen van de Waalsdorpervlakte.
Tijdens zijn gevangenschap legde Anton Mussert in twee geschriften verantwoording af voor zijn politieke daden: De offergang der NSB en De NSB in oorlogstijd. Voor het eerst worden deze belangrijke historische documenten integraal gepubliceerd. Daarnaast bevat de uitgave persoonlijke brieven die Mussert vanuit de cel aan zijn familie, vrienden en de toenmalige minister-president Schermerhorn schreef. Tezamen bieden deze teksten een fascinerende blik op de handelingen en beweegredenen van Nederlands bekendste oorlogscollaborateur.

 

Musserts Nagelaten bekentenissen worden voorafgegaan door een uitvoerige, verhelderende inleiding van Gerard Groeneveld.