Zwaard van de geest

Het bruine boek in Nederland 1921-1945

€ 29,50
Leverbaar
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
In winkelmand

ISBN 9789075697513, paperback, rijk ge├»llustreerd, deels in kleur, 429 pagina’s

Zwaard van de geest

Het bruine boek in Nederland 1921-1945

Auteur(s): Gerard Groeneveld

Vormgever: Martien Frijns

In de rangorde van de fascistische en nationaal-socialistische propaganda stond het woord vooraan. Eerst het gesproken woord; onmiddellijk daarna volgden stromen kranten, tijdschriften, brochures en duizelingwekkende stapels bruine boeken. Het boek werd niet zelden vergeleken met een zwaard, een wapen in dienst van de politieke strijd. Welke publicaties gebruikten het fascisme en nationaal-socialisme om hun idealen te verwezenlijken? Wie waren daarvan de auteurs en de uitgevers? Welke boekhandelaren verspreidden deze werken? Hoe werden de uitgaven onder de aandacht gebracht, hoe werkte de censuur en wat was uiteindelijk het effect van alle inspanningen? Deze geschiedenis van het bruine boek is nu, op veler verzoek, in herdruk verschenen.

 

Op 11 maart 2015 was Gerard Groeneveld te gast bij het radioprogramma NTR Accademie om te praten over Zwaard van de geest. Het fragment is hier terug te luisteren.

‘De duidelijk op een grondige kennis van zaken stoelende informatie maakt dit boek tot een waardevol naslagwerk, dat bovendien ontsloten wordt door uitgebreide personen- zaakregisters.’

Sjoerd van Faassen, NRC Handelsblad