Mijnwerkers in Limburg

Een sociale geschiedenis

€ 39,95€ 25,00
Uitverkocht
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

ISBN 9789460041136, gebonden, 17 x 24 cm, geïllustreerd deels in kleur, 696 pagina’s

Mijnwerkers in Limburg

Een sociale geschiedenis

Redactie: Ad Knotter

Vormgever: Piet Gerards Ontwerpers

Het is tegenwoordig nauwelijks meer voor te stellen dat Nederland gedurende een groot deel van de twintigste eeuw voor zijn energievoorziening in hoge mate afhankelijk was van Limburgse steenkool.
Pas in de jaren 1970 kwam hieraan een einde en moesten de tien­duizenden mijnwerkers omzien naar ander werk. Nu, bijna veertig jaar na de sluiting van de mijnen, is in Limburg het besef gegroeid dat de mijnbouw en de mijnwerkers van groot belang zijn geweest voor de identiteit van de streek rondom Heerlen, Geleen en Kerkrade.
Mijnwerkers in Limburg wil niet alleen de herinnering aan de Limburgse mijnwerkers levend houden, maar ook inzicht verschaffen in de aard van hun werk, de sociale verhoudingen en de cultuur in de nu verdwenen samenleving rondom de mijnen. Daarbij staan de koempels telkens centraal. Hun lotgevallen vormen het vertrekpunt voor deze boeiende geschiedenis.

Met bijdragen van: Ad Knotter, Serge Langeweg, Erik Nijhof, Jan Peet en Willibrord Rutten.

‘Een zeer gedetailleerde studie met foto’s die ontroeren en die illustreren waar het in de mijnen om draaide: hard werken en kameraadschap.’

A.H.J. Dautzenberg, NRC Handelsblad