De verbeelders

Nederlandse boekillustratie in de twintigste eeuw

€ 39,50
Uitverkocht
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

ISBN 9789460042164, gebonden, 24,5 x 29 cm, geïllustreerd in kleur, 328 pagina’s

De verbeelders

Nederlandse boekillustratie in de twintigste eeuw

Auteur(s): Saskia de Bodt (red.)

Vormgever: Brigitte Slangen

Nominatie Gouden Tulp 2015

 

De verbeelders is het eerste overzichtswerk over meer dan een eeuw boekillustratie in Nederland. Een heel scala aan mooie en intrigerende beelden passeert de revue, getekend en bedacht door vaklieden die vaak een heel andere carrière hadden dan de illustratoren van nu.
Het boek begint met kunstenaars als Theo van Hoytema, Antoon Derkinderen en Henriëtte Willebeek le Mair, die rond 1900 met hun esthetische illustraties bijdroegen aan een betere wereld. Na de Eerste Wereldoorlog werd deze lijn doorgezet door Rie Cramer, Nellie Bodenheim en de vergeten Alfred Listal. Minder bekend is dat moderne schrijvers en schilders als Johan Fabricius en Jan Sluijters prachtige illustraties hebben gemaakt. Zelfs M.C. Escher heeft in zijn beginjaren een klein aantal boeken geïllustreerd. Hoewel velen van hen, zoals Hendrik Werkman, niet als boekillustrator de geschiedenis ingingen, hebben
ze, vooral in het interbellum, een aantal artistiek verfrissende beelden gemaakt. Niet in de laatste plaats ook in boeken voor volwassenen, met modernistische en soms erotische illustraties.
De professionalisering van het vak zette na de Tweede Wereldoorlog door met Jenny Dalenoord, Max Velthuijs, Fiep Westendorp, Dick Bruna en later ook Thé Tjong-Khing. Zij zetten de toon voor de generatie illustratoren die nu nog voor kinderen werkt.

 

Met medewerking van: Jeroen Kapelle, Annemiek Overbeek, Annemiek Rens, Bregje Hofstede, Jacques Dane, Theo Gielen en Jozefien de Leest.

‘Een lijvig boek met aangename verrassingen. ****’

Joost Pollmann, de Volkskrant

‘Een schitterend kijkboek; een lust voor het oog.’

Paul van der Steen, Trouw