Kinderprenten, volksprenten, centsprenten, schoolprenten

Populaire grafiek in de Nederlanden 1650 - 1950

€ 89,95€ 75,00
Leverbaar
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
In winkelmand

ISBN 9789460041846, gebonden, 22 x 27,5 cm, geïllustreerd in kleur, 1004 pagina’s

Kinderprenten, volksprenten, centsprenten, schoolprenten

Populaire grafiek in de Nederlanden 1650 - 1950

Auteur(s): Nico Boerma, Aernout Borms, Alfons Thijs, Jo Thijssen

Vormgever: Piet Gerards Ontwerpers

Eeuwenlang waren kinder- en volksprenten met voorstellingen van Luilekkerland, Tijl Uilenspiegel, abc’s en Sint-Nicolaas niet weg te denken uit de Nederlandse samenleving. Kinderen kregen de prenten als beloning voor goede schoolprestaties. Voor volwassenen waren er katholieke heiligenprenten, levenstrappen en allerlei spotprenten. De prenten werden met simpele middelen gedrukt en eventueel handmatig ingekleurd. Ze waren goedkoop en meestal geen lang leven beschoren. Daardoor zijn ze nu zeer zeldzaam. Aan het eind van de negentiende en het begin van de twintigste eeuw werden ze geleidelijk verdrongen door prentenboeken en strips. Kinderprenten, volksprenten, centsprenten, schoolprenten is een groots opgezet en omvangrijk naslagwerk waarin alle aspecten van deze prenten aan bod komen: van uitgevers en drukkers, productietechnieken en prijzen tot thematiek, censuur, verspreiding en gebruik. Vorstenportretten, de verkeerde wereld, volksfeesten, kermis en vermaak: het is maar een kleine greep uit de onderwerpen die aan bod komen. In het boek zijn bijna 500, dikwijls niet eerder vertoonde afbeeldingen van prenten opgenomen.
Dit uitputtende overzichts- en naslagwerk is een must have voor elke boeken- en prentenliefhebber. Door de opzet, vormgeving en talloze illustraties vormt het een ideale kennismaking met een bijzonder hoofdstuk uit de Nederlandse volkscultuur.

 

Er is ook een luxe-editie van Kinderprenten, volksprenten, centsprenten, schoolprenten. Aan de luxe-editie is een originele prent toegevoegd. De luxe-editie kost €145. Kijk hier voor de luxe editie.

‘Deze briljante studie geeft een zeldzaam heldere indruk van drie eeuwen grafische industrie, met al zijn (on)deugden. […] Een heerlijk ouderwets standaardwerk.’

Atte Jongstra, NRC Handelsblad

‘Een schitterend kijkboek; een lust voor het oog.’

Paul van der Steen, Trouw

‘Een zeldzaam mooi boek.’

Ewoud Sanders (NRC) op Twitter

‘Niet alleen wat betreft de omvang is Kinderprenten imposant. Nog meer indruk maakt de inhoud.’

Boekenpost