Willem Kloos (1859-1938)

O God, waarom schynt de zon nog!

€ 29,50
Leverbaar
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
In winkelmand

ISBN 9789460043222, gebonden, 16 x 24 cm, rijk geïllustreerd, deels in kleur, 408 pagina’s

Willem Kloos (1859-1938)

O God, waarom schynt de zon nog!

Auteur(s): Peter Janzen & Frans Oerlemans

Vormgever: Brigitte Slangen

Willem Kloos was een briljant dichter, een scherp criticus en de onbetwiste leidsman van de Tachtigers. Tot in de jaren dertig werd hij aanbeden én verguisd – nu leeft hij voort in een aantal klassieke gedichten. Kloos bracht het tijdschrift De Nieuwe Gids naar grote hoogtes en diepe dalen, verkeerde in een permanente staat van armoede en drankzucht, en dreef zijn kring van vrienden tot wanhoop. Later werd hij verzorgd door zijn vrouw en schoonzuster, met als enig houvast het tijdschrift, dat na zijn dood in de handen van fascisten roemloos ten onder ging.

 

In Willem Kloos (1859-1938). O God, waarom schynt de zon nog! beschrijven Peter Janzen en Frans Oerlemans het turbulente en vaak tragische leven aan de hand van talloze nieuwe feiten en vele, dikwijls niet eerder gepubliceerde foto’s. Ze rekenen af met de hardnekkige mythe dat Kloos de ontwerper was van zijn eigen grootheid en werpen een nieuw licht op zijn obsessieve verlatingsangst. Ook schenken ze uitgebreid aandacht aan zijn aftakeling in de jaren negentig en zijn opname in een psychiatrische kliniek, waar hij werd onderworpen aan elektrotherapie.

Kloos’ vriendschappen met poëtische mindermannen worden bijzonder overtuigend neergezet. En naast dat alles is deze biografie ook nog eens leuk en levendig geschreven. Een prachtig boek. Wat wil je nog meer?’

Atte Jongstra, NRC Handelsblad

‘Janzen en Oerlemans tonen het overtuigend aan.’

Kees 't Hart, De Groene Amsterdammer