Wij zijn ons

Een kleine sociologie van grote denkers

€ 15,00
Leverbaar
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
In winkelmand

ISBN 9789460043970, paperback, 12,5 x 20 cm, 160 pagina’s

Wij zijn ons

Een kleine sociologie van grote denkers

Auteur(s): Mark van Ostaijen

Vormgever: Mijke Wondergem

Waarom dragen we geen zwarte kleding meer bij een uitvaart? Is voetbal een nieuwe religie? Waar komt de populariteit van babyshowers en vrijgezellenfeesten vandaan? Hoe moeten we terrorisme begrijpen? Waarom is de discussie over Zwarte Piet heilzaam? Waar komt de Boze Witte Nederlander ineens vandaan? En waarom dienen we internet en smartphones te wantrouwen?

In Wij zijn ons verzamelt bestuurssocioloog Mark van Ostaijen verschillende alledaagse thema’s en behandelt ze in het licht van klassiek sociologische inzichten. Met behulp van grote denkers maakt hij daarmee de wereld om ons heen verrassend inzichtelijk. Aan de hand van onder anderen Max Weber, Norbert Elias, Pierre Bourdieu, Jane Jacobs en Johan Huizinga krijgen we meer vat op sociale verschijnselen als #MeToo, bitcoins, het Feyenoord Legioen en DENK.

 

Wij zijn ons biedt hernieuwde kijkvensters op sociaal gedrag, noodzakelijk in tijden van polarisatie, segregatie en individualisering. Het boek zet zich af tegen recente (neuro)psychologische publicaties en laat zien dat wij meer zijn dan ons brein. Wie wij zijn en wat we doen is niet zozeer neurologisch maar vooral een sociaal proces.

‘Er komt een breed scala en onderwerpen aan bod, die persoonlijk en luchtig benaderd worden, en het boek zo perfect kan dienen als eerste kennismaking met de sociologie. Het mooiste inzicht van dit boek is dat het een zwaartepuntverschuiving voorstelt van het individu naar het ‘ons’: het is geen verzameling ikken maar veel meer dan dat.’

Gonzo (circus)