Par Amitié

De Vriendenrol van Petronella Moens

€ 32,50
Uitverkocht
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

ISBN 9789460040146, gebonden, 17,5 x 22 cm, geïllustreerd, 482 pagina’s

Par Amitié

De Vriendenrol van Petronella Moens

Auteur(s): Ans J. Veltman-van den Bos, Jan de Vet

Vormgever: Martien Frijns

‘Wat zie ik? Bilderdijk en Tollens! Welke namen!’ Een kreet van bewondering en verbazing, geuit door een van de inscriptoren in de Vriendenrol van de blinde dichteres Petronella Moens (1762- 1843). Wat nu een poesiealbum is, was vroeger een gewaardeerd bezit, ook voor volwassenen. Petronella Moens was zeer geliefd, onder literatoren en binnen haar uitgebreide familie. Een volledige transcriptie van dit waardevolle document, royaal geannoteerd, biedt zowel professionele onderzoekers als liefhebbers van het genre – naast veel genoegen – de mogelijkheid bijzondere ontdekkingen te doen. Daarnaast geven de achtergronden van het album amicorum van Moens vele mogelijkheden om zicht te krijgen op het culturele klimaat in Nederland gedurende de jaren 1786-1840.
De inleidende hoofdstukken van Par Amitié behandelen respectievelijk het vriendenboek als een historisch genre en de plaats van Moens’ album daarbinnen, toenmalige opvattingen over vriendschap, Moens’ blindheid en de door inscriptoren gebruikte versvormen. Als bijlagen voor verdere studie bevat deze uitgave een genealogisch overzicht, alfabetisch, chronologisch en volgens het album geordende registers van scribenten, beginregels van alle bijdragen en een uitgebreide literatuurlijst.

‘Prachtig verzorgd en uitstekend gedocumenteerd boek over ‘de vriendenrol’. Het album geeft een prima zicht op het culturele klimaat in Nederland eind achttiende, begin negentiende eeuw.’

Trouw