Nijmegen, collaboratie en verzet

Een stad in oorlogstijd

€ 34,50
Leverbaar
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
In winkelmand

ISBN 9789460043789 , gebonden, 16 x 24 cm, rijk geïllustreerd, 544 pagina’s

Nijmegen, collaboratie en verzet

Een stad in oorlogstijd

Auteur(s): Lennert Savenije

Vormgever: Piet Gerards Ontwerpers (binnenwerk), Brigitte Slangen (omslag)

Wat gebeurt er als een stad door een vijandelijk leger wordt bezet? Is het noodzakelijk en verstandig om samen te werken met de nieuwe machthebber? Of moet er weerstand worden geboden tegen zijn aanwezigheid en beleid? Deze vragen speelden voortdurend tijdens de Duitse bezetting van Nederland tussen 1940 en 1945, toen de spanning tussen collaboratie en verzet zich in het dagelijks leven manifesteerde.

In Nijmegen, collaboratie en verzet wordt deze beladen thematiek onderzocht door te kijken naar de oorlogsgeschiedenis van Nijmegen, een stad met een veelzijdig en ook dramatisch oorlogsverleden. Wat bewoog de inwoners tot samenwerking met de bezetter? Wanneer, waarom en op welke manieren kwamen ze in verzet? Welke factoren speelden daarbij een rol? Tegelijkertijd schenkt Lennert Savenije aandacht aan personen en standpunten die niet gemakkelijk binnen dit kader zijn te plaatsen. Door de ogen van burgemeesters, fabrieksdirecteuren en politieagenten, maar ook priesters, studenten en werklozen zet hij de geschiedenis van de Duitse bezetting van een middelgrote Nederlandse stad in al haar veelzijdigheid uiteen. Het resulteert in een inspirerende, frisse kijk op de Tweede Wereldoorlog.

‘Een interessant, publieksvriendelijk, vlot geschreven en fraai geïllustreerd onderzoek naar een bijzonder complex en beladen onderwerp. ’

Jonge Historici Schrijven Geschiedenis