Kinderjaren in Berlijn rond 1900

€ 14,95
In Herdruk
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
In winkelmand

ISBN 9789460042119, paperback, 13,5 x 21,5 cm, 104 pagina’s

Kinderjaren in Berlijn rond 1900

Auteur(s): Walter Benjamin

Vertaler: Hans Driessen

Vormgever: Mijke Wondergem

In Kinderjaren in Berlijn rond 1900 roept Walter Benjamin de overdonderende wereldstad van zijn kinderjaren op – een stad op de drempel van een eeuw vol veranderingen en verschrikkingen. Benjamin schreef zijn herinneringen in de jaren 1930, zijn vaderland had hij inmiddels verlaten. In beeldende miniaturen koestert hij het verlangen naar zijn ‘oude’ Duitsland. De provisiekast, een markthal, te laat komen, de telefoon, een tante in een erker: Benjamin exploreert zijn herinneringen aan Berlijn niet om de stad precies te beschrijven, het gaat hem vooral om wat zo’n omgeving met de ontwikkelde fantasie van een jong kind doet. Zelf beschouwde hij de Kinderjaren als ‘een sprookje vol onheilspellende en vertederende miniaturen’.

 

Gaat u binnenkort naar Berlijn? Een groot gedeelte van de locaties uit Kinderjaren in Berlijn is nog altijd te bekijken of bezoeken. Wij hebben de locaties voor u op een rij gezet en er een handig overzichtskaartje bijgemaakt. U kunt de locaties en het kaartje hier downloaden.

‘Wie Kinderjaren leest, ziet Berlijn door de ogen van de kleine Walter, voor wie de plek een schatkist van geheimzinnigheden en zintuiglijke ervaringen was. Het is een wondermooi kleinood, vrij van ieder genre, ongrijpbaar als Berlijn.’

Niña Weijers, NRC Handelsblad

‘Beeld, woord en gedachte vloeien samen in een aangrijpend boek! *****’

Ger Groot, NRC Handelsblad

Kinderjaren in Berlijn behoort tot de absolute toppen van de moderne Europese literatuur.’

Cyrille Offermans, De Groene Amsterdammer

‘In prachtig Nederlands vertaald door Hans Driessen.’

Martin de Haan, Filosofie Magazine