Jacob Simonszoon de Rijk. Een treurspel

€ 16,95
Leverbaar
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
In winkelmand

ISBN 9789460044373, paperback, 14 x 22 cm , 160 pagina’s

Jacob Simonszoon de Rijk. Een treurspel

Auteur(s): Lucretia van Merken

Redactie: Lotte Jensen en Tommie van Wanrooij

Vormgever: Martien Frijns & TAT Zetwerk

In 1774 publiceerde de dichteres Lucretia Wilhelmina van Merken een opzienbarend toneelstuk: Jacob Simonszoon de Ryk. In dit treurspel staan de heldendaden van de zestiende-eeuwse watergeus De Rijk centraal. Hij belandt in Spaanse gevangenschap en wordt het middelpunt van ingewikkelde diplomatieke onderhandelingen. Dankzij zijn moed en volharding weet hij vrij te komen, samen met zijn vier medestrijders.

 

Jacob Simonszoon de Ryk werd voor het eerst opgevoerd bij de heropening van de Amsterdamse Schouwburg in 1774. Er was zo’n grote toeloop dat er soldaten aan te pas moesten komen om de toegestroomde menigte in bedwang te houden. De heldhaftige episode uit de Tachtigjarige Oorlog sloeg zo goed aan, dat het nog vele malen werd opgevoerd. Het was een kassucces.

 

Deze nieuwe, herspelde editie verschijnt ter gelegenheid van de 230e sterfdag van Van Merken, die in haar tijd tot de beste schrijvers van Nederland werd gerekend. Tijdgenoten roemden haar dichterlijke talent en noemden haar ‘het wonder van Europa’. Ze kan met recht de vrouwelijke Vondel van de achttiende eeuw worden genoemd.