In alle dingen heb ik rust gezocht

De weg naar eenheid van Meister Eckhart en zenmeester Dōgen

€ 20,00
Nieuwe Druk Verschenen Bij Boom Uitgevers Amsterdam
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
In winkelmand

ISBN 9789460044496, paperback | 12,5 x 20 cm, 152 pagina’s

In alle dingen heb ik rust gezocht

De weg naar eenheid van Meister Eckhart en zenmeester Dōgen

Auteur(s): Michel Dijkstra

Vormgever: Mijke Wondergem

Iedere dag worden wij geconfronteerd met een variëteit aan mensen, dieren en dingen. Ook in onszelf treffen we een constant veranderende stroom van gedachten, gevoelens en herinneringen aan. Wat is een juiste houding ten opzichte van deze twee niveaus van veelheid? De middeleeuwse denkers Meister Eckhart en zenmeester Dōgen formuleren een urgent en actueel antwoord.

 

In plaats van de soms bedreigende veelheid te ontvluchten, is het volgens beide auteurs beter om haar te accepteren. Eckhart stelt dat alles voortkomt uit één geheimzinnige bron die ons verstand te boven gaat en die wij aanduiden met het woord ‘God’. Dōgen poneert dat alle dingen elkaar op een verborgen wijze ondersteunen en doordringen; dat is de boeddhanatuur. Levenskunst houdt volgens deze denkers dan ook in: je afstemmen op het ene en hierin rusten. Vanuit deze dieptedimensie verliest de veelheid haar chaotische karakter en vormt zij een mogelijkheid tot intieme verbinding. Wie zich met het leven verbindt, ontdekt bovendien dat het zijn zin in zichzelf draagt: ‘de weg ontstaat door te gaan’.

 

‘Ontvlucht de veelheid van dingen niet, maar accepteer haar.’ – Trouw

 

Nieuwe druk verschenen bij Boom Uitgevers Amsterdam: In alle dingen heb ik rust gezocht | Dijkstra | 9789024433261 | Boom Filosofie.