Het vergeten korps (luxe-editie)

De geschiedenis van de Koloniale Reserve

€ 75,00
Uitverkocht
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

ISBN 9789081450034, in linnen gebonden met stofomslag en beschermhoes, rijk geïllofomslag en beschermhoes, rijk geïllustreustreerd, met reproductie van historische kaart, 256 pagina’s

Het vergeten korps (luxe-editie)

De geschiedenis van de Koloniale Reserve

Auteur(s): Clemens Verhoeven

Vormgever: Raphaela Puhl (Wunderbar)

Om de koloniën te verdedigen werd in 1830 het (K)NIL opgericht, een vrijwilligersleger samengesteld uit Indische en Europese troepen. Voor dit leger was een voortdurende aanvoer van ‘vers bloed’ nodig. De werving, selectie, opleiding en verscheping van Europeanen voor dienst in de tropen was de taak van het Korps Koloniale Reserve, evenals de zorg voor verlofgangers, afzwaaiers, zieken en gewonden. In de negentiende eeuw was de Koloniale Reserve een vreemdelingenlegioen dat onderdak bood aan avonturiers van allerlei slag. Het korps was gelegerd in Harderwijk en had een slechte naam. Tegen het eind van de negentiende eeuw wilde het ministerie van Koloniën een andere, modernere soldaat creëren. ‘Harderwijk’ werd opgedoekt en het korps begon een nieuw leven in Nijmegen. Het was moeilijk, maar uiteindelijk werd de Koloniale Reserve een elitekorps dat in Nederland bijzonder tot de verbeelding sprak. De Indonesische onafhankelijkheidsstrijd betekende het einde van het KNIL en dus ook van de Koloniale Reserve (1950). De aanwezigheid van de koloniale militaire instellingen heeft grote invloed gehad op een aantal steden in Gelderland, zoals Nijmegen, Arnhem, Harderwijk en Zutphen. Het vergeten korps vertelt in woord, maar vooral ook in beeld het vrijwel onbekende verhaal van de koloniale militairen in Nederland.
Van Het vergeten korps is een luxe-editie verkrijgbaar in een gelimiteerde en genummerde oplage van vijftig exemplaren. De luxe-editie is gebonden in een linnen band met stofomslag en verpakt in een speciaal voor het boek ontworpen beschermhoes. Bij het boek ontvangt u een op hoogwaardig en zuurvrij papier afgedrukte reproductie van een kaart van Nederlands-Indië uit 1901.