Het regent in de trompetten

De mooiste gedichten van Pierre Kemp

€ 20,00
Leverbaar
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
In winkelmand

ISBN 978 94 6004 347 5, paperback, 13 x 21 cm, 168 pagina’s

Het regent in de trompetten

De mooiste gedichten van Pierre Kemp

Auteur(s): Pierre Kemp

Samensteller: Wiel Kusters en Ingrid Wijk

Vormgever: Marc Vleugels

Een kleurrijker dichter dan Pierre Kemp (1886-1967) heeft Nederland niet gekend. Vanuit zijn Maastrichtse ‘dichterkluisje’ manoeuvreerde hij zijn vele kleurige, korte gedichten de Nederlandse dichtkunst binnen. Als bekroning van zijn hele werk werd Pierre Kemp in 1956 de Constantijn Huygens-prijs toegekend en in 1958 de P.C. Hooft-prijs. Lezers schreven hem dat zijn gedichten hen gelukkig maakten. En dat vermogen hebben ze. Alledaagse belevenissen van zeer uiteenlopende aard worden door de sterk zintuiglijk ingestelde en met een groot talent voor verwondering gezegende dichter tegen het licht gehouden. Er is ernst en humor in zijn spel van vragen stellen en betekenis suggereren, maar ook een beminnelijke melancholie die zelden zwaar wordt.

 

Wiel Kusters en Ingrid Wijk stelden een nieuwe bloemlezing samen uit Kemps werk, dat geruime tijd niet meer leverbaar is geweest. Zij kozen voor een thematische ordening van de gedichten, waardoor dit boek, in overeenstemming met een oude wens van de dichter, tot een soort brevier voor het dagelijks leven kan worden. Er zijn gedichten over het verlangen, de vrouw, licht en kleuren, klank en muziek, planten en dieren, nacht en dromen, stad en land, ouderdom en dood, maar ook over kind zijn op latere leeftijd.

Van 22 september 2017 tot 7 januari 2018 is er in het Bonnefantenmuseum Maastricht een tentoonstelling over het werk van Kemp te zien, klik hier voor meer info.

‘Eindelijk weer een bloemlezing uit de gedichten die muzikaal, gewaagd, geestig en altijd kleurrijk zijn.’

Arjan Peters, de Volkskrant

‘Het stikt van de prachtige gedichten in die bundel’

Alex Roeka

‘Het is of de tijd er geen vat op heeft gekregen, zo fris is deze poëzie. En zo kleurrijk. Zijn steevast rijmende poëzie is helder en verstaanbaar, vol sprankelende taalvondsten.’

Janita Monna, Trouw

‘Het wil je niets voorzeggen, het wil je iets laten ontdekken. Het wil dat de je een avontuur aangaat. Met de woorden, met de taal, met de wind over de zwarte toortsen/de koningskaarsen/de bloemen.’

Jane Leusink, Tzum