Gepeperd verleden

Indonesië en Nederland sinds 1600

€ 24,50
Uitverkocht
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

ISBN 9789460042188, gebonden, 20 x 25 cm, geïllustreerd in kleur, 180 pagina’s

Gepeperd verleden

Indonesië en Nederland sinds 1600

Auteur(s): Harm Stevens

Vormgever: Irma Boom

Dutch colonialism go to hell! schreeuwt een spandoek dat in 1960 door Indonesische demonstranten aan het hek van de Nederlandse ambassade in Jakarta wordt gehangen. De gedeelde geschiedenis van Nederland en Indonesië is bepaald door strijd en controverse. Gepeperd verleden. Indonesië en Nederland sinds 1600 gaat over dat lange gezamenlijke verleden. Grote thema’s als koloniale repressie, geweld, Indonesisch nationalisme, vrijheidsstreven en dekolonisatie worden verbeeld in geschiedenissen van voorwerpen in het Rijksmuseum. Aan de hand van een portret, een krijgsvlag, een ambtskostuum of een dajakschild toont Harm Stevens het steeds verschuivende perspectief op het verleden en laat hij zien hoe de beelden ervan door onze voorouders zijn gemanipuleerd. Door goed te kijken krijgen de kleine dingen grote betekenis. Want staat het er echt, op die aquarel van een Nederlandse schilder: ‘afgekapte hoofden van muitelingen’?

 

Harm Stevens is conservator geschiedenis (20e eeuw) in het Rijksmuseum. Hij publiceerde onder meer over militaire expedities in Nederlands-Indië en museale verzamelingen die daaruit voortkwamen.

 

Gepeperd verleden verschijnt in de Landenreeks van de afdeling Geschiedenis van het Rijksmuseum. Aan de hand van voorwerpen uit de collectie van het Rijksmuseum wordt in deze serie het gedeelde verleden beschreven van Nederland en respectievelijk Indonesië, Japan, China, India, Sri Lanka, Zuid-Afrika, Ghana, Suriname en Brazilië.

Gepeperd verleden is geen catalogus, maar een afgewogen en vaak verrassend verslag van de speurtocht naar achtergronden en veranderingen in de beoordeling van objecten uit koloniale tijden.’

Harry Poeze, NBD Biblion