Een meester zonder hamer

Pierre Boulez (1925-2016)

€ 19,95
Leverbaar
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
In winkelmand

ISBN 9789460042928, paperback, 14 x 22 cm, geïllustreerd, 256 pagina’s

Een meester zonder hamer

Pierre Boulez (1925-2016)

Auteur(s): Emanuel Overbeeke

Vormgever: Gerrit Vroon

Op 5 januari 2016 overleed de Franse componist en dirigent Pierre Boulez, die unaniem geldt als een van de belangrijkste musici van de twintigste eeuw. Ook in Nederland genoot hij aanzien: zijn muziek werd regelmatig uitgevoerd, diverse van zijn teksten verschenen in Nederlandse vertaling en hij dirigeerde veelvuldig het Concertgebouworkest, Residentie Orkest en in de Zaterdagmatinee.
Over Boulez bestaan in het Nederlands twee boeken: Maarten Brandt voerde in 1995 gesprekken met de componist die in 2015 opnieuw werden uitgegeven onder de titel Wegen naar Boulez, en Etty Mulder beschrijft de relatie tussen Boulez en Paul Klee in haar bijdrage aan het vertaalde werk van Boulez Het vruchtbare land.

 

Een meester zonder hamer heeft een ander karakter. Het beschrijft de vele aspecten van Boulez’ oeuvre: de componist, dirigent, schrijver over muziek, programmeur, oprichter van ensembles en drijvende kracht achter instituten. Het geeft aan hoezeer deze terreinen elkaar aanvullen, in welke opzichten het ook bezigheden zijn in their own right zijn en hoe Boulez zich daarmee verhoudt tot voorgangers, tijdgenoten en navolgers. Het plaatst Boulez in de cultuur waaruit hij voortkomt en (veel interessanter) waartegen hij ageerde, de aanvankelijke weerstanden die hij opwekte, de erkenning die hij in latere jaren kreeg en zijn betekenis voor het hedendaagse muziekleven. Daarnaast geeft het een beeld van de literatuur tot nu toe en reikt het nieuwe inzichten aan. Daarmee is het bestemd voor zowel Boulez-beginners als -gevorderden.

 

Een meester zonder hamer is een gezamenlijke uitgave van In de Walvis en Uitgeverij Vantilt.