De Tachtigjarige Oorlog in Spaanse ogen

De Nederlanden in Spaanse historische en literaire teksten (circa 1548-1673)

Uitverkocht
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

ISBN 9789077503195, paperback, geïllustreerd, 336 pagina’s

De Tachtigjarige Oorlog in Spaanse ogen

De Nederlanden in Spaanse historische en literaire teksten (circa 1548-1673)

Auteur(s): Yolanda Rodriguez Pérez

Derde druk van een historische everseller

Literaire en historische werken bieden een schat aan informatie over de Spaanse visie op de Nederlanden ten tijde van de Tachtigjarige Oorlog. Toen bonden dappere Spaanse soldaten namelijk de strijd aan met volgens hen hardnekkige en hoogmoedige ketters en rebellen. Gedurende vele jaren zou het koude noorden een beproefd element zijn in het leven van de Spanjaarden van de Gouden Eeuw. Maar wat weten wij daarvan?

In De Tachtigjarige Oorlog in Spaanse ogen gaat Yolanda Rodríguez Pérez op zoek naar het beeld dat de Spanjaarden van de Nederlanden en hun bewoners hadden tijdens de Tachtigjarige Oorlog. Zo leren we dat Willem van Oranje gevangen werd genomen door een zwarte Spaanse slaaf die zijn dapperheid wilde bewijzen. Dat de hertog van Alva een zorgzame vader was en Willem van Oranje een wellustige tiran. En dat Nederlandse zuigelingen wijn en bier dronken uit een borstvormige kalebas alsof het melk was.
We volgen de ontwikkelingen in de Spaanse beeldvorming vanaf de vooravond van de oorlog tot enkele decennia na de Vrede van Munster. Met behulp van een rijke verzameling bronnen, oorlogskronieken en toneelstukken, maar ook aan de hand van vlugschriften, gedichten, geschiedwerken en prozageschriften, onthult Rodríguez Pérez met wat voor bijzondere ogen de Spanjaarden naar de Lage Landen keken.

‘Over de opstand tegen Spanje zijn honderden boeken geschreven, maar De Tachtigjarige Oorlog in Spaanse ogen heeft iets te bieden wat elders niet wordt aangetroffen. Het zal daarom, naar ik vermoed, lang zijn bruikbaarheid houden.’

A.Th. van Deursen, Trouw