De Opstand in de Nederlanden 1568-1648

De Tachtigjarige Oorlog in woord en beeld

€ 24,50
Leverbaar
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
In winkelmand

ISBN 9789460043925, paperback, 18 x 23,5 cm, rijk geïllustreerd in kleur, 260 pagina’s

De Opstand in de Nederlanden 1568-1648

De Tachtigjarige Oorlog in woord en beeld

Auteur(s): Anton van der Lem

Vormgever: Brigitte Slangen

Deze tweede, geactualiseerde druk verschijnt op groter formaat, met nog meer verrassende afbeeldingen.

 

Voor elke Nederlander en Vlaming die in dit herdenkingsjaar snel wil achterhalen waar de Tachtigjarige Oorlog precies over ging, is dit het perfecte boek. De kern van de strijd lag in drie fundamentele rechten: vrijheid van godsdienst en geweten, recht op zelfbeschikking en recht op inspraak. Vanuit deze actualiteit weet Anton van der Lem een ingewikkelde geschiedenis in kort bestek helder te presenteren en te illustreren met prachtige afbeeldingen. Hij zet de ingewikkelde politieke, religieuze en sociale oorzaken van de Opstand duidelijk uiteen en daarmee de scheiding tussen de Noordelijke en de Zuidelijke Nederlanden. Rake portretten van de hoofdrolspelers aan beide zijden verlevendigen zijn verhaal. De schrijver staat aan de kant van de katholieken én de protestanten, belicht aanhangers van de Republiek én de koningsgezinden. Daarnaast was de Tachtigjarige Oorlog niet alleen een strijd om vrijheden, maar net zo goed een burger- en belangenoorlog die steden, regio’s en families uit elkaar dreef.

 

Niet alleen de belangen van de Lage Landen stonden op het spel tijdens de Opstand, maar de normen en waarden in heel Europa. Vandaar de vertalingen van De Opstand in het Duits (2016) en het Engels (2018).

‘Ga er maar aan staan om in zo’n historiografische kermis een overzichtswerk te schrijven over die veelduidige tachtig jaar. […] De auteur geeft smakelijke details […] en schrijft af en toe met gevoel voor ironie.’

Jos Palm, Historisch Nieuwsblad

Elegant en eerlijk, en met een overvloed aan tot nu toe onbekende afbeeldingen. Dit boek mag worden beschouwd als de ultieme studie over een beslissende periode in de ontwikkeling van de moderne Europese wereld.

Andrew Pettegree, professor University of St. Andrews