Bezet, bevrijd & geplunderd

Geallieerde plunderingen in de regio Nijmegen, 1944-1945

€ 19,95
Uitverkocht
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

ISBN 9789460044793, paperback, geïllustreerd in kleur, 17 x 24 cm, 192 pagina’s

Bezet, bevrijd & geplunderd

Geallieerde plunderingen in de regio Nijmegen, 1944-1945

Auteur(s): Paul Thissen, Paul Klinkenberg, Paul van der Heijden

Vormgever: Mijke Wondergem

Al zolang oorlogen bestaan, wordt er geplunderd. Het zal daarom niemand verbazen dat ook geallieerde soldaten tijdens de Tweede Wereldoorlog zich aan plundering schuldig maakten. Maar waarom deden ze dat op het grondgebied van een bevriende natie? Onderzoek naar wat zich afspeelde in de regio Nijmegen leidt tot een onthutsende conclusie: met name in de geëvacueerde gebieden van de gemeenten Ubbergen, Millingen, Groesbeek, Mook en Middelaar, Ottersum en Gennep blijken vrijwel alle gebouwen leeggehaald. Geallieerde troepen – Amerikanen, Britten en Canadezen – roofden niet alleen uit woonhuizen, maar ook uit fabrieken, hotels, banken, kloosters en kerken.

Wat bezielde deze militairen? En waarom werd er nauwelijks tegen hen opgetreden? Bezet, bevrijd & geplunderd toont de bijzondere situatie in de regio Nijmegen, een militaire zone waar het oorlogsfront maandenlang dwars doorheen liep en waar tienduizenden militairen samengepakt leefden onder barre omstandigheden. Sommige militairen stalen goederen uit noodzaak, anderen uit zelfverrijking of simpelweg als ontlading. Na de oorlog kreeg plundering weinig aandacht, want dat paste niet in ons beeld van heroïsche bevrijders. Nu, driekwart eeuw later, is het tijd om deze donkere kant van de bevrijding eindelijk te belichten.

 

Bezet, bevrijd & geplunderd gewijzigde en aangevulde herdruk nu leverbaar.

Zie ISBN 9789460045059 Gewijgde herdruk.
Deze tweede editie bevat een compleet nieuw hoofdstuk over het spoor van plundering dat de bevrijders hebben achtergelaten van Zuid-Limburg tot Groningen.