August von Bonstetten

Een Zwitsers militair schetst 's-Hertogenbosch 1815-1824

€ 29,50
Leverbaar
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
In winkelmand

ISBN 9789460042454, gebonden, geïllustreerd in kleur, 21,5 x 26 cm, 244 pagina’s

August von Bonstetten

Een Zwitsers militair schetst 's-Hertogenbosch 1815-1824

Auteur(s): Jac. Biemans

Vormgever: Piet Gerards Ontwerpers

­In 1815 arriveerde August von Bonstetten in ’s-Hertogenbosch als Zwitsers officier in dienst van het Nederlandse leger. De begaafde jongeman hield vanaf de eerste dag van zijn vertrek naar Nederland een dagboek bij en maakte talloze tekeningen en schetsen. Historicus Jac. Biemans ontdekte deze unieke egodocumenten in particuliere en openbare collecties in Argentinië, Frankrijk en Zwitserland. Hij selecteerde voor deze bloemlezing de treffendste tekstfragmenten en illustraties.

 

Met August von Bonstetten voert hij ons terug naar het ’s-Hertogenbosch van het begin van de negentiende eeuw – toen een kleine, overvolle garnizoensstad. We krijgen een beeld van het dagelijks leven van een militair, van zijn eet- en drinkgewoonten tot zijn verliefdheden en van zijn omgang met collega’s tot de ontmoetingen met de autoriteiten, burgers en kunstenaars. We proeven de afkeer van het militaire patroon en de verademing van vooral het tekenen en schilderen, in de stad en de wijde omtrek.

 

De ontboezemingen en de vele tekeningen van August von Bonstetten bieden voor het eerst een fascinerende inkijk in het ’s-Hertogenbosch in de eerste jaren van het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden.

‘Altijd boeiend om te zien hoe een Nederlandse stad er twee eeuwen geleden uitzag. Jac. Biemans maakte een intrigerende selectie uit Bonstettens werk. ****’

De Telegraaf

‘Een uniek inkijkje in de eerste jaren van het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden.’

Nederlands Dagblad