Alleen tijdens kantooruren

Kleine cultuurgeschiedenis van het kantoorleven

Uitverkocht
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

ISBN 9789077503898, paperback, 13,5 x 21,5 cm, 176 pagina’s

Alleen tijdens kantooruren

Kleine cultuurgeschiedenis van het kantoorleven

Auteur(s): Remco Ensel

Vormgever: Martien Frijns

‘De loonslaaf gaat weer naar zijn werk.’ Niet alleen J.J. Voskuil, maar ook Franz Kafka, Nescio en vele andere kantoorwerkers schreven hun frustraties van zich af. Een feest van herkenning voor iedereen die zelf de dagelijkse gang naar kantoor maakt. Ook films als Fight Club, Secretary en The Office geven secretaresses en typistes, kopiisten en klerken de dubbelzinnige zegen van kantoorwerk in overweging.
Alleen tijdens kantooruren is een verhandeling over schijn en wezen van het kantoorleven. Remco Ensel laat zien hoe een arbeidzaam bestaan op kantoor de afgelopen 150 jaar altijd werd vergezeld door fantasieën over uitvluchten en ontsnappingen.
Deze kleine cultuurgeschiedenis is speels en toegankelijk, vooral ook door de vele voorbeelden uit de film- en literatuurgeschiedenis. Het resultaat is een staalkaart van humoristische en tragische bespiegelingen op het moderne kantoorbestaan.

‘De kunsten en het kantoor, het zijn cirkels die elkaar zelden raken. Maar als ze dat doen dan knettert het. Remco Ensel heeft in Alleen tijdens kantooruren een schitterende collectie kantoorscènes bijeengebracht. ’

Carien Overdijk, in de Volkskrant