70’s in Nijmegen
Tien krejatieve aksiejaren
Uit een sluimerend bestaan als middelgrote provinciestad wordt Nijmegen door de tijdgeest van de jaren zeventig wakker gekust. Bij allerlei groeperingen bloeit een grote creatieve energie op. De vrouwenbeweging, het feminisme, de flikker- en pottenbeweging, alternatieve woonvormen, new age en het politiek activisme onder studenten nemen al snel een hoge vlucht. Ook het katholieke erfgoed wordt door de vernieuwingstheologen flink opgeschud.
In 70’s in Nijmegen. Tien krejatieve aksiejaren komt dit roerige decennium weer helemaal tot leven. Hoofdrolspelers van toen blikken in dit rijk geïllustreerde boek terug op de Seventies. De Waalstad stond landelijk bekend vanwege het experiment, democratisering en politisering. De sfeer was geëngageerd en bevlogen, vaak met een ludieke inslag. In koor werden protestliederen gezongen tegen de Vietnamoorlog en de kernenergie. Folkmuziek, muurkranten, jeugd- en straattheater waren geliefde cultuuruitingen. Poppodium Doornroosje, vrouwencentrum De Feeks, Tejater Teneeter, Café de Plak, het Filmhuis, politiek-cultureel centrum O42, Diogenes, straatmuziekgroep Kladderadatsch, de anti-autoritaire kresj, de Rooie Flikkers en de Socialistische Uitgeverij Nijmegen (SUN): het zijn slechts enkele van de vele beeldbepalende initiatieven uit de Nijmeegse jaren ’70.
In deze jaren heeft Nijmegen het imago en het uiterlijk verworven, die de stad nog steeds kenmerken. Veelgehoorde termen als ongebonden, tegendraads of cultureel broeinest vinden hun oorsprong in dit decennium. 70’s in Nijmegen biedt een tijdsbeeld dat een waar feest der herkenning zal oproepen.