1848 genomineerd voor de Libris Geschiedenis Prijs

1848 genomineerd voor de Libris Geschiedenis Prijs

1848 – Clubkoorts en revolutie, het debuut van politiek historicus Geerten Waling, staat op de longlist van de Libris Geschiedenis Prijs. Dit is afgelopen vrijdag bekend gemaakt in de Volkskrant.

 

Met het publiceren van 1848 – Clubkoorts en revolutie. Democratische experimenten in Berlijn en Parijs, dat gaat over burgerparticipatie in de Parijse en Berlijnse politiek in 1848, heeft Geerten Waling een debat losgemaakt over de rol van de democratie in de hedendaagse samenleving. Volgens Waling loopt onze traditionele partijdemocratie op haar laatste benen. Het draagvlak voor politieke partijen neemt af en politiek draait steeds meer om personen en thema’s. Representatie is niet genoeg meer, burgers willen zelf meedoen. Waling kon – op de opiniepagina’s van de Volkskrant en NRC Handelsblad – op bijval en kritiek rekenen.

 

Over 1848 – Clubkoorts en revolutie

In zijn boek 1848 – Clubkoorts en revolutie bestudeert Waling de wonderlijke democratische experimenten die volgden in het kielzog van de revolutiegolf van 1848 op ons continent. Plotseling grepen miljoenen Europeanen de kans om hun stem te laten horen in drukbezochte volksvergaderingen en politieke clubs. In dit ‘moment van gekte’ leek even alles mogelijk. In 1848 lag de toekomst open. 1848 – Clubkoorts en revolutie neemt de lezer mee naar de onrustige steden Parijs en Berlijn, de brandpunten van de ‘Europese lente’.

 

Libris Geschiedenis Prijs

De Libris Geschiedenis Prijs bekroont historische boeken die een algemeen publiek aanspreken. De criteria zijn dat het boek een oorspronkelijk onderwerp heeft, prettig leesbaar is en op gedegen historisch onderzoek stoelt. Aan de prijs is een bedrag van € 20.000 verbonden. De Libris Geschiedenis Prijs is een initiatief van Historisch Nieuwsblad, Libris, NTR/VPRO, Rijksmuseum Amsterdam, Nederlands Openluchtmuseum en de Volkskrant. Op de longlist staan nog negen andere titels. De winnaar wordt op 30 oktober bekendgemaakt tijdens een speciale live-uitzending van het radioprogramma OVT.

Gerelateerd