1 september: 300e sterfdag Lodewijk XIV

1 september: 300e sterfdag Lodewijk XIV

Op 1 september is het 300 jaar geleden dat Lodewijk XIV op 76-jarige leeftijd overleed. De Zonnekoning werd daarmee oud voor zijn tijd.

 

Lodewijk XIV wordt gezien als de grootste vorst uit de Franse geschiedenis. Desondanks liet hij Frankrijk achter in desastreuze toestand. Als gevolg van het vele oorlogvoeren had het land enorme schulden. Op zijn sterfbed was Lodewijk XIV er zich van bewust dat hij teveel oorlog had gevoerd: “J’aimais trop la guerre” (ik hield teveel van de oorlog). Hij werd opgevolgd door Lodewijk XV, die op dat moment slechts vijf jaar oud was.

 

De vrouwen van Lodewijk XIV

Lodewijk de XIV deelde zijn leven met meerdere vrouwen. Zijn eerste huwelijk was met Maria Theresia van Spanje, waarmee hij zes kinderen kreeg. Met maitresse Madame de Montespan kreeg hij maar liefst zeven kinderen. Na de dood van Maria Theresia trouwde Lodewijk XIV met Madame de Maintenon, de gouvernante van zijn kinderen. Madame de Maintenon heeft vermoedelijk veel invloed gehad op de politieke koers van Lodewijk XIV. In totaal hebben Lodewijk XIV en Madame de Maintenon elkaar 46 jaar gekend, waarvan ze 32 jaar getrouwd waren.

 

Biografie Madame de Maintenon herdrukt

Van het in februari verschenen De heimelijke echtgenote van Lodewijk XIV. Madame de Maintenon 1635 – 1719 (Hans Bots & Jan Schillings) is zojuist de tweede druk verschenen.

Gerelateerd