In memoriam: Henk Hoeks

In memoriam: Henk Hoeks

Zondagmiddag 29 januari j.l. overleed te Nijmegen Henk Hoeks aan de gevolgen van een slepende longkwaal. Hij werd net geen zeventig jaar.

 

Wij zouden elkaar een dag later treffen voor een redactionele bespreking over een manuscript waarvan Henk de redactie nagenoeg had voltooid. Terecht memoreerde oud-SUN-directeur Sjef van de Wiel in zijn toespraak bij de begrafenis dan ook dat Henk in het harnas overleed, na een werkzaam leven van meer dan 45 jaar als redacteur-uitgever, eerst bij Uitgeverij SUN, en aansluitend bij zijn eigen uitgeverij In de Walvis en bij uitgeverij Vantilt. Bij Vantilt was Henk sinds 2009 nauw betrokken bij vele filosofietitels, onder andere de reeks Kristalpaleis, die onder zijn redactie stond, en boeken over architectuur en stedenbouw.

 

Het is weinig bekend, maar Henk stond aan de wieg van uitgeverij Vantilt. In het najaar van 1995 beloofde hij Jos Joosten de uitgave van diens proefschrift bij SUN, een toezegging die hij toen puntje bij paaltje kwam, helaas geen gestand kon doen. Jos’ dissertatie Feit en tussenkomst. Geschiedenis en opvattingen van Tijd en Mens (1949-1955) werd daarmee het eerste boek dat bij Vantilt verscheen, op 29 februari 1996. Toen een opponent zich bij Jos’ promotie liet ontvallen dat er relatief veel zetfouten in het boek voorkwamen, draaide Henk, die schuin tegenover mij gezeten de verdediging gadesloeg, zich naar mij om en bulderde door de aula: ‘Ja Marc, alle begin is moeilijk hé!’ Gevolgd door een lachsalvo met die kenmerkende lach, ‘die het midden hield tussen een hoestbui en de lach van Adèle Bloemendaal’, zoals Chrétien Breukers het in zijn In Memoriam zo accuraat omschreef.

 

Henk Hoeks had een zeer brede belangstelling en was eigenwijs, erudiet, charmant, levenslustig en aanwezig. Ik ben hem zeer veel dank verschuldigd voor zijn inbreng in het Vantilt-fonds en zijn betrokken en grondige – en door auteurs altijd zeer gewaardeerde – redactie van vele titels. Met Henk Hoeks is denk ik ook de laatste zelfredigerende fondsredacteur gestorven. De Vantilt-crew gedenkt hem met grote eerbied en respect als groot redacteur en bovenal als een geweldig innemend mens.

 

Marc Beerens

07/02/2017

 

Lees ook:

Ger Groot over overlijden Henk Hoeks 

Chretién Breukers over overlijden Henk Hoeks