Karel van Manderprijs 2016 voor Merlijn Hurx

Karel van Manderprijs 2016 voor Merlijn Hurx

Sinds 1958 wordt jaarlijks de Karel van Manderprijs uitgereikt aan baanbrekende kunsthistorische publicaties die het zicht op (een deel van) de kunstgeschiedenis veranderen. Dit jaar werd de prijs toegekend aan Merlijn Hurx, voor zijn boek Architect en aannemer. De opkomst van de bouwmarkt in de Nederlanden 1350-1530.

 

Het boek heeft de algemene visie op de middeleeuwse bouwpraktijk aanzienlijk gewijzigd, aldus de jury. Daarmee is Architect en aannemer ‘een onbetwiste winnaar’. Hurx liet acht genomineerden achter zich.

 

Uit het juryrapport: ‘Hurx schetst in Architect en aannemer op een samenhangende, goed leesbare en mooi vormgegeven wijze de vroege geschiedenis van het architectenvak. Het boek is origineel en vernieuwend, omdat hierin voor het eerst de rationalisering van het laat-middeleeuwse bouwproces, inclusief het gebruik van prefab, is blootgelegd. De impact van de publicatie is niet alleen groot in het wetenschappelijk domein, maar raakt ook het publieke domein. Het is relevant en aantrekkelijk voor iedereen die geïnteresseerd is in middeleeuwe bouwkunst; rondleiders maken inmiddels dankbaar gebruik van de inzichten uit deze publicatie’.

 

Bestel het boek online via onze website.

Gerelateerd