Gerrit Komrij-prijs voor Vieze liedjes

Gerrit Komrij-prijs voor Vieze liedjes

Vieze liedjes uit de 17e en 18e eeuw van Annemieke Houben heeft de Gerrit Komrij-prijs 2014 gewonnen. De prijs, die door Neder-L in het leven is geroepen om de beste popularisering van de oude letteren te eren, werd eerder gewonnen door Ingrid Biesheuvel voor haar vertalingen van Arturverhalen uit de Lage Landen, en door Rick Honings en Peter van Zonneveld voor hun biografie van Willem Bilderdijk (De gefnuikte arend).

 

Volgens de jury is Vieze liedjes een mooi en goed verzorgd boek. Ook vinden zij de tekst gelardeerd met mooie afbeeldingen van ‘viezigheid’. Verder schrijft de jury:

 

“Houben geeft de lezer een fraaie inkijk in de liedjes over seks. De selectie is divers, met een fijne afwisseling van lange en korte teksten. Dit levert een rijk geschakeerd beeld op, hoewel het met die rijke schakering tegelijk ook weer mee valt – want de liedjes gaan allemaal over seks. Een van de vieste liedjes is een heel korte, een gedichtje van slechts twee regels. Het heet ‘De aardige gatveger’ en dateert uit 1750:

 

‘Ik ben om geen papier in ’t allerminst verlegen,’
zei Jan, ‘want Klaartjes tong die zal mijn gat wel vegen.’

 

Dit gedicht alleen al zou een prijs waard zijn, een heel boek met zulke teksten verdient de Gerrit Komrij-prijs 2014.”

 

Lees meer op Neder-L.

Gerelateerd