Dr. Wijnaendts Franckenprijs 2015 voor Joep Leerssen

Dr. Wijnaendts Franckenprijs 2015 voor Joep Leerssen

Joep Leerssen heeft voor Spiegelpaleis Europa de Dr. Wijnaendts Franckenprijs 2015 ontvangen. De prijs, die bestaat uit een oorkonde en 2.500 euro, wordt door de Maatschappij der Nederlandse Letterkunde toegekend aan uitmuntend werk op het gebied van essay en literaire kritiek.

 

De volgende passages zijn afkomstig uit het juryrapport:

 

“Het woord ‘ik’ komt weinig voor in Spiegelpaleis Europa. Toch zit de schrijver in alle hoeken en gaten. Het is voelbaar hoe hij min of meer chronologisch, dat wel, van de hak op de tak springt, parallellen trekt, knoopjes legt en doorgaat op wat hem relevant lijkt voor zijn betoog. Het resultaat is een onderhoudend, prikkelend, associatief boek over een hoogst actueel onderwerp. Eigenlijk is er maar één alles zeggend adjectief van toepassing bij een boek met deze titel: briljant.

 

Wat een verteller! De flux de bouche wordt gekruid met persoonlijk idioom (‘een flauwekul-kompas’, ‘een klamme kijk’), geestige typeringen(‘het Zuiden is één grote Bertolli-reclame’) of krasse vergelijkingen, zoals die tussen Nabokov’s old world-snobisme en dat van de Markies de Cantecler. Maar het is niet populariseren wat Leerssen doet, het is vóór-denken. Hij is speels, en vertrouwt op zijn intuïtie. Het is het kenmerk van een goede essayist, dat hij liever een persoonlijk balletje opgooit dan dat hij zijn ideeën als waarheden bijgezet wil hebben.”

 

De Commissie van voordracht bestond uit Luc Devoldere, Barber van de Pol en Marjolijn Pouw.

 

Eerdere laureaten van de Dr. Wijnaendts Franckenprijs zijn onder meer Thomas von der Dunk, Remieg Aerts, Willem Otterspeer, A.Th. van Deursen, Frits van Oostrom, Rob Nieuwenhuys, Jacques Presser en Annie Romein-Verschoor.

Gerelateerd