Uniek capitulatiedocument uit WOII opgedoken

Uniek capitulatiedocument uit WOII opgedoken

Onderzoeksjournalist Gerard Groeneveld heeft op een Duitse veilingsite een uniek capitulatiedocument uit de Tweede Wereldoorlog gevonden. Het betreft het tweede ultimatum en tevens capitulatiedocument van de stad Rotterdam. Met het tekenen van het document kwam ook een einde aan de strijd in de rest van het land. Het document staat in het boek Rotterdam frontstad. 10-14 mei 1940 dat vandaag verschijnt.

 

Het handgeschreven velletje papier was voor het laatst gezien door burgemeester P.J. Oud tijdens de afhandeling van de capitulatie op de commandopost van kolonel Scharroo, de garnizoenscommandant die verantwoordelijk was voor de verdediging van Rotterdam.

 

Oud verklaarde na de oorlog voor de onderparlementaire enquêtecommissie dat dit document was verdwenen in de chaos rond een schietincident dat daar toen plaatsvond. Afschriften hadden de Duitsers er wel van gemaakt, maar het originele stuk, dat tijdens de laatste oorlogsdag zo’n cruciale rol speelde, bleef ruim zeventig jaar spoorloos. Tot het op de veilingsite opdook. Wie dit oorlogsdagboek al die jaren heeft bewaard, is niet bekend.

 

Over Rotterdam frontstad
In Rotterdam frontstad staan 300 onbekende foto’s en documenten die de huidige beelden van Rotterdam in de meidagen van 1940 op zeer belangrijke manier aanvullen. Groeneveld kwam albums van Duitse militairen op het spoor, met daarin onder andere foto’s van het allesverwoestende bombardement op 14 mei 1940, van gesneuvelde Duitse soldaten en van een aangeslagen Rotterdamse bevolking.

 

Dankzij Rotterdam frontstad kunnen we de acties van de Nederlandse en Duitse soldaten nu werkelijk op de voet volgen, inclusief hun persoonlijke ervaringen daarbij.

 

Boekpresentatie
Rotterdam frontstad wordt vanmiddag om 5 uur gepresenteerd bij Boekhandel Donner in Rotterdam. Burgemeester Aboutaleb neemt het eerste exemplaar in ontvangst. De presentatie is vrij toegankelijk.

 

——

Noot voor de pers: voor meer informatie kunt u contact opnemen met Judith Bosch, promotie@vantilt.nl /024 – 329 78 63 / 06 – 138 573 86.

Gerelateerd