Zwarte zon

Code van de hermetische poëzie

€ 17,50
Leverbaar
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
In winkelmand

ISBN 9789460041105, paperback, 13,5 x 21,5 cm, 264 pagina’s

Zwarte zon

Code van de hermetische poëzie

Auteur(s): Paul Claes

Vormgever: Brigitte Slangen

Niets is zo helder en tegelijk zo duister als de zon. Het zonlicht zelf verblindt, alleen een eclips maakt het zichtbaar. Voor de hermetische poëzie geldt dezelfde paradox. Als een zwarte zon schittert haar zin pas door afwezigheid.
Zwarte zon leert de lezer de geheimtaal van de hermetische poëzie lezen. Paul Claes past een nieuwe ontcijferingsmethode toe op twaalf duistere dichters: Horatius, Luis de Góngora, Willem van Swaanenburg, Gerárd de Nerval, Stéphane Mallarmé, Arthur Rimbaud, Rainer Maria Rilke, Karel van de Woestijne, Wallace Stevens, André Breton, e.e. cummings en Hugo Claus.
Het is een misverstand te denken dat de poëzie verdwijnt als we haar mysterie doorgronden. Integendeel, pas zo verschijnt ze in haar volle luister: als de zon na een verduistering.

‘Dit is een boek waar elke lezer onmiddellijk kennis van moet nemen. Zo helder en met zoveel kennis van zaken worden ze nauwelijks gemaakt. Claes is echt een leraar van de oude stempel: iemand die inzicht verschaft via het doorgeven van kennis.

Chrétien Breukers, de Contrabas