Zeerovers

Uitgeverij en Boekhandel Van Gennep

€ 13,50
Leverbaar
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
In winkelmand

ISBN 9789460040269, paperback, 17,5 x 24 cm, geïllustreerd, 196 pagina’s

Zeerovers

Uitgeverij en Boekhandel Van Gennep

Redactie: Lisa Kuitert

Met zijn woeste haardos leek hij sprekend op Che Guevara, wiens dagboek hij op de Nederlandse markt bracht. Rob van Gennep (1937-1994) leidde een van de meest geruchtmakende uitgeverijen die Nederland in de twintigste eeuw gekend heeft: een ‘zeeroversuitgeverij’ volgens de Zuid-Afrikaanse dichter Breyten Breytenbach. De teneur van het fonds was zonder meer links te noemen, maar toch zeker niet louter politiek. Want juist dankzij literaire trouvailles, zoals György Konrád en Breyten Breytenbach, is Uitgeverij Van Gennep overeind gebleven en kan in 2009 het veertigjarig jubileum worden gevierd. In Zeerovers. Uitgeverij en Boekhandel Van Gennep besteden diverse auteurs aandacht aan de opmerkelijke en soms hilarische geschiedenis van deze firma. Onderwerp van deze bundel zijn de politiek getinte affiches in het fonds, de seksboekjes die met de NVSH werden uitgebracht, ja zelfs de boeken die Rob van Gennep privé kocht en las. Een fondslijst maakt het beeld compleet. Zeerovers is rijk geïllustreerd en zal menig kind van de jaren zestig met weemoed vervullen.
Met medewerking van onder anderen Sjoerd van Faassen, Hans Renders, Joyce Kraaijeveld, Lisa Kuitert, Priscilla Ruizeveld de Winter, Marieke van der Mast, Sandra Jeurissen, Anne Firet, Agnes van der Veen, Lieselot Schuurman, Erica Pierik en Emma Punt.

Zeerovers. Uitgeverij en Boekhandel Van Gennep verschijnt tevens als themanummer van De Boekenwereld.

Zeerovers is aanbevolen lectuur voor wie in de geschiedenis van de moderne Nederlandse literaire en politieke uitgeverij geïnteresseerd is.’

Joost Nijssen, Boekblad