Waarheid en methode

Hoofdlijnen van een filosofische hermeneutiek - gebonden editie

€ 49,50
Leverbaar
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
In winkelmand

ISBN 9789460041778, gebonden, 16 x 24 cm, 518 pagina’s

Waarheid en methode

Hoofdlijnen van een filosofische hermeneutiek - gebonden editie

Auteur(s): Hans-Georg Gadamer

Vertaler: Mark Wildschut

Vormgever: Mijke Wondergem

GEBONDEN EDITIE

 

In zijn hoofdwerk Waarheid en methode verzet Hans-Georg Gadamer zich tegen de opvatting dat kennis en waarheid alleen bereikbaar zijn via streng wetenschappelijke methodes. In plaats daarvan verdedigt hij de praktijk van het interpreteren, die zowel in het dagelijks leven als in de wetenschap het onvermijdelijke uitgangspunt vormt van de zoektocht naar kennis en waarheid.
Sleutelbegrip bij Gadamer is Verstehen (verstaan): ‘direct deelhebben aan het leven, zonder de theoretische bemiddeling door het begrip’. Verstaan roept, meer dan begrijpen, het beeld op van de luisteraar die zijn oor leent aan degene met wie of datgene waarmee hij in gesprek is. Het gesprek dient voor Gadamer als model voor de omgang met de ander, met teksten, met de overlevering, kortom: met alles wat verstaan wil worden.
Met Waarheid en methode legde Gadamer in 1960 de grondslag van de hedendaagse hermeneutische filosofie. In de vertaling van Mark Wildschut is deze klassieker nu voor het eerst in het Nederlands beschikbaar.

 

Van dit boek is ook een paperback-editie beschikbaar.

Waarheid en methode heeft mijn denken over taal, literatuur en de wereld bepaald.’

Maarten van Buuren, Trouw

‘Hier is een klassieke Duitse geleerde aan het woord, die de lezer ongemerkt meeneemt op een duizelingwekkend intellectueel avontuur. Mark Wildschut zorgde voor een vlekkeloze tekst die het origineel in elegantie naar de kroon steekt.’

Ger Groot, NRC Handelsblad

‘Ook Waarheid en methode is een leerboek geworden, strikt genomen misschien wel het enige van blijvende betekenis dat de filosofische literatuur in Duitsland sinds de jaren twintig heeft opgeleverd.’

Frankfurter Allgemeine Zeitung