Van Mol tot Raaf
Bier in het Rijk van Nijmegen
Nijmeegse mol, het oudst bekende stadsbier, was eeuwenlang een volksdrank. Tientallen brouwers in de benedenstad maakten dit witbier. Maar ook buiten de stad werd volop gebrouwen: Bergzicht uit Heumen werd zelfs de grootste brouwerij van Gelderland. Tot in Hongkong en Indonesië vond hun Nieuw Licht gretig aftrek. Daarna werd het stil. Tot vele jaren later De Raaf de eerste echte microbrouwerij van ons land werd. Het begin van een revival, want bier van eigen bodem is razend populair.
De Hemel was enige tijd de enige Nijmeegse stadsbrouwerij, maar heeft sinds kort collega-brouwers met mooie namen als Oersoep, Katjelam, de Brouwtoren, Donderwolk, Het Vaghevuur en Boer Koekoek. En in de directe omgeving brouwt D’n Drul lekkere Groesbeekse biertjes, terwijl ook Antonius in Alverna en de Wijchense Schòne van zich doen spreken.
Van mol tot Raaf is het eerste bierboek over de geschiedenis van bier in het Rijk van Nijmegen. Over het brouwersambt – het midde eeuwse gilde van de brouwers – en een nog altijd bestaand steunfonds voor weduwen en gepensioneerden uit de brouwerswereld. Over bierrevolutie en biercafés, en met veel aandacht voor brouwerijen in onze stad en regio.