Romeinse decadentie

Uitverkocht
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

ISBN 9789460040108, paperback, 14 x 21,5 cm, 171 pagina’s

Romeinse decadentie

Redactie: Stephan Mols, Olivier Hekster, Eric Moormann

Vormgever: Martien Frijns

Vanuit verschillende gezichtspunten wordt in Romeinse decadentie de decadente levenswijze beschreven die de Romeinen erop na zouden hebben gehouden. Zo wordt ingegaan op de verwerpelijke levenswijze van verschillende keizers en de enorme, luxe paleizen waarin zij woonden. Private luxe, met als voorbeeld rijk ingerichte badkamers, wordt geplaatst naast het tentoonspreiden van decadentie in het openbaar, de organisatie van kostbare gladiatorenspelen. Ook de reacties hierop uit de eigen gelederen, die juist tot soberheid manen, en de opmerkingen erover van Griekse auteurs uit die tijd komen aan de orde. De rijke inrichting van vroeg-christelijke kerken wordt eveneens onder de loep genomen en ten slotte wordt bezien hoe het beeld van in luxe zwelgende Romeinen in de moderne tijd vorm heeft gekregen.
Met bijdragen van Stephan Mols, Olivier Hekster, Eric Moormann, Nathalie de Haan, Louis van den Hengel, Floris Overduin, Vincent Hunink, Sible de Blaauw en Martijn Icks, allen specialisten op het terrein van de Klassieke Oudheid en verbonden aan de Faculteit der Letteren van de Radboud Universiteit Nijmegen.

Romeinse decadentie bevat prettige nuances en interessante noties, bijvoorbeeld over gladiatorenspelen en over Heliogabalus die in de rebelse kunst en literatuur van de late 19de eeuw tot idool werd verheven.

Wim Wirtz, de Volkskrant