Maankwartier

Het wonder van Heerlen

€ 29,90
Verschenen Bij Boom Uitgevers Amsterdam 25-8-'20
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
In winkelmand

ISBN 9789460044700, paperback, rijk geïllustreerd

Maankwartier

Het wonder van Heerlen

Auteur(s): Joos Philippens

Vormgever: Marcel van der Heyden

De meest spraakmakende stationsomgeving van Nederland verrijst in Heerlen. De ontwerper en bouwmeester is een kunstenaar, Michel Huisman. Zijn ‘Maankwartier’ is een kunstwerk van 90.000 m2, dat bestaat uit een station, woningen, restaurants, kantoren en winkels. Dit zuidelijke, on-Nederlandse icoon vormt een verheffend alternatief op middelmaat, onverschilligheid en verspilling.

 

In een fusie van landschap en architectuur is een spoorbrug ontstaan die tegelijk een berg, een citadel en een stadsdeel is; een ingreep die de oudste energiehoofdstad van Nederland nieuwe energie inblaast. Dit ‘wonder van Heerlen’ verleidt tot een intelligentere benadering van economie, stedenbouw en architectuur, die al decennia lang in de houdgreep zitten van winstbejag, verloederd functionalisme en opportunisme.

 

Joos Philippens volgde de kunstenaar een jaar lang. Hij doet in Maankwartier. Het wonder van Heerlen verslag van een gepassioneerde strijd voor creatieve intelligentie in de stedenbouw. Samen met ‘a few good men’ slaagde Michel Huisman erin elke crisis te bezweren. De beloning is groot: het Maankwartier maakt het verschil tussen ‘winstoogmerk’ en ‘streven naar waarde’ en het is een inspirerend manifest voor vernieuwing in de stedenbouw.