Kinderen van zwarte bevrijders
Een verzwegen geschiedenis
Al vroeg in 1945 worden in Limburg de eerste bevrijdingskinderen geboren. Een zeventigtal van hen is duidelijk herkenbaar als ‘Amerikaantjes’ – ze hebben een donkere huidskleur en hun biologische vaders zijn zwarte Amerikaanse soldaten. In het witte katholieke Limburg zijn ze de eerste groep die er opgroeit met een afwijkende huidskleur. Vragen over hun biologische vaders blijven lang onbeantwoord. Een boek over een zwarte grafdelver die in 1944 in Limburg werkte, brengt twaalf van hen ertoe met hun verhaal naar buiten te komen.
Vanuit Limburg zorgden zwarte servicetroepen voor bevoorrading van de fronttroepen, maar in de militaire geschiedenis komen de 900.000 zwarte Amerikanen die hielpen bij de bevrijding niet aan bod. Ooggetuigen vertellen over de stationering van de zwarte bevrijders en over de vernederingen die hun door de witte Amerikanen ten deel vielen. Door Limburgers werden ze als bevrijders omarmd, maar de acceptatie van de kinderen die ze verwekten, verliep minder vlekkeloos.
Kinderen van zwarte bevrijders beschrijft deze aangrijpende en te lang verzwegen geschiedenis, die is geïllustreerd met een grote hoeveelheid onbekende foto’s uit de bevrijdingstijd.
‘Kinderen van zwarte bevrijders is ontluisterend, en liefdevol.’
NRC Handelsblad