Het uitschot en de geest

Paulus onder filosofen

€ 20,00
Leverbaar
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
In winkelmand

ISBN 9789460043673, paperback, 14 x 22 cm, tweede druk, 264 pagina’s

Het uitschot en de geest

Paulus onder filosofen

Auteur(s): Gert-Jan van der Heiden

Vormgever: Ingo Offermanns

De apostel Paulus staat sinds de eeuwwisseling in het middelpunt van de filosofische belangstelling. Denkers als Taubes, Badiou, Agamben en Žižek – en eerder al Heidegger – vinden in Paulus’ brieven grondwoorden voor een nieuwe manier van denken over de wereld, de tijd en de geschiedenis, maar ook over de levenskunst, het recht en de politiek. Zij laten tevens zien hoe Paulus’ brieven niet alleen aan de basis staan van ervaringen die kenmerkend zijn voor onze cultuur, zoals het nihilisme en de dood van God, maar ook de politiek-sociale agenda van emancipatie en gelijkheid hebben gevormd. Bovendien wordt hun interpretatie van Paulus geboren uit een intensieve discussie met denkers als Hegel, Kierkegaard, Nietzsche, Schmitt en Foucault.

Het uitschot en de geest ontsluit deze boeiende internationale filosofische discussie over Paulus nu ook in het Nederlandse taalgebied en biedt daarmee een fascinerende blik achter de schermen van de belangrijkste thema’s en spelers in de hedendaagse continentale filosofie.

‘Bij het lezen van dit boek kan het idee ontstaan dat Paulus’ teksten je voor het eerst echt iets te zeggen hebben’

de Volkskrant

De auteur neemt de lezer op kundige wijze bij de hand. Lastige kwesties legt hij rustig, zonder haast uit.’

Nederlands Dagblad

‘Gert-Jan van der Heiden geeft hele heldere inleidingen op de nieuwe thema’s die hij aansnijdt. Thema’s die ontzettend interessant zijn. Lezen dus, dit boek.’

Sjoerd Mulder, Trouw