Geschiedenis van het Nederlandse antiquariaat
De Geschiedenis van het Nederlandse antiquariaat van Piet J. Buijnsters beschrijft als eerste de lotgevallen van een bedrijfstak die als weinige tot de verbeelding spreekt: de handel in oude boeken en prenten. En ze doet dat op een cruciaal moment, nu het antiquariaat wereldwijd grote veranderingen ondergaat. Vond men tot voor kort in elke binnenstad nog diverse winkeltjes met oude boeken, haast ongemerkt zijn de meeste door torenhoge huren uit het stadscentrum verdreven.
Sommige vakbroeders werken thans vanuit een gesloten huis als verzendantiquaar. Anderen zoeken hun klanten op boekenbeurs of markt, ironisch genoeg de plaats waar het antiquariaat ooit is begonnen. Zo lijkt de cirkel weer rond. Voldoende reden voor een terugblik op een periode van tweeënhalve eeuw (1750-2006) vol dramatische gebeurtenissen – van de bijna-uitroeiing van het joodse antiquariaat tijdens de Tweede Wereldoorlog tot de recente bedreiging door het internet.
Maar Buijnsters biedt meer dan een kroniekachtig overzicht voor boekhandelaren, uitgevers, bibliothecarissen en verzamelaars. De Geschiedenis van het Nederlandse antiquariaat heeft op basis van talrijke gesprekken tegelijk het karakter van een geëngageerd ooggetuigenverslag. Zonder jargon, maar ook zonder terughoudendheid geschreven door een van de grootste insiders van de Nederlandse boekenwereld. Met zijn vele foto’s van personen en interieurs richt dit standaardwerk zich dan ook tot een breed publiek van geïnteresseerden.