Denken in steen, bouwen op papier
Een kleine geschiedenis van het architectuurboek
De mens heeft vanaf de vroegste tijden nagedacht en geschreven over het vormgeven van de ruimte om zich heen. Met de opkomst van drukkunst nam het architectuurboek een hoge vlucht. Hierin legde men de grondslagen voor het bouwen van huizen en steden in woorden vast. De nauwkeurige en kunstzinnige illustraties maakten vooral de aantrekkelijkheid van een uitgave uit.
Denken in steen, bouwen op papier biedt een beknopt maar representatief overzicht van de geschiedenis van het architectuurboek. In thematische hoofdstukken en een inleidend essay passeren ruim 120 voorbeelden uit de zestiende tot en met de twintigste eeuw de revue. De exemplaren, genomen uit de collectie van de Universiteitsbibliotheek Nijmegen, zijn bijzonder vanwege hun uitvoering en historische betekenis. Samen vertellen ze een chronologisch opgezet verhaal dat het brede spectrum van het vak bestrijkt: van esthetische theorieën en zuilenboeken tot technische verhandelingen, van paleizen tot plantenkassen, van stedenbouwkundige vraagstukken en vestingbouw tot exotische reisverslagen.
Tentoonstelling
Tot en met 29 mei kunt u in Museum Het Valkhof in Nijmegen de tentoonstelling ‘Bouwen op papier’ bekijken. Jeroen Goudeau selecteerde de 90 meest opmerkelijke architectuurboeken uit de 16de tot en met de 20ste eeuw uit de collectie van de Universiteitsbibliotheek Nijmegen. Kijk hier voor meer informatie.
‘Helder geschreven, voorbeeldig bezorgd.’
De Architect
‘Architectuurhistoricus Goudeau geeft een rijk geïllustreerd en verhelderend overzicht van de vele architectuurboeken uit de bibliotheek van de Nijmeegse Radboud Universiteit.’
Bernard Hulsman, NRC Handelsblad