De Stevenskerk

750 jaar spiegel van Nijmegen

€ 29,95
Uitverkocht
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

ISBN 978 94 6004 345 1, gebonden, 23,5 x 29 cm, rijk geïllustreerd in kleur, 320 pagina’s

De Stevenskerk

750 jaar spiegel van Nijmegen

Auteur(s): Paul le Blanc, Karel Emmens, Louis Gerdessen, Ronald Glaudemans, Mayke Haaksman, Elizabeth den Hartog, Jan Kuys, Joost Langeveld, Gerard Lemmens, Anton van de Sande, Jörg Soentgerath

Redactie: Hettie Peterse, Elsbeth Rooker, Rob Camps, Karel Emmens

Vormgever: Brigitte Slangen

Hoewel de Stevenskerk al 750 jaar het hart van Nijmegen is, was de geschiedenis van deze bijzondere kerk nog nooit uitgebreid beschreven. Tijdens de restauratie van 2013 tot 2015 kon grondig bouw- en kunsthistorisch onderzoek worden gedaan, met vele nieuwe inzichten als resultaat. De Stichting Stevenskerk en de gemeente Nijmegen gaven daarop opdracht tot een uitgebreide (bouw)geschiedenis van het grootste monument van de oudste stad van Nederland.

 

Deze prachtige uitgave bevat niet alleen nieuwe inzichten in de bouwgeschiedenis, maar ook uitgebreide informatie over de bouwsculpturen, wandschilderingen en het interieur van de kerk. Daarnaast is er ruim aandacht voor de orgels. Wat de kerkelijke geschiedenis betreft, wordt in de eerste hoofdstukken het reilen en zeilen in de Middeleeuwen besproken en aansluitend de roerige jaren in de zestiende en zeventiende eeuw. De geschiedenis van het kerkelijk leven na de reductie belicht vooral de relatie tussen protestant en katholiek Nijmegen. En natuurlijk is er volop aandacht voor de wederopbouw van de kerk na de Tweede Wereldoorlog.