De Parelduiker 2020/2

€ 13,50
Leverbaar
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
In winkelmand

ISBN 9789460044885, geïllustreerd, 80 pagina’s

De Parelduiker 2020/2

Waldie van Eck: een literaire groupie?
Een ‘literaire groupie’ werd ze wel genoemd of een ‘literair angehauchte’ bibliothecaresse. Voor Hanny Michaelis was ze een ‘rivale’ in de liefde. Waldie van Eck (1898-1968) duikt af en toe op in de voetnoten van de literatuurgeschiedenis. Ze had een korte relatie met de Amerikaanse schrijver Sherwood Anderson, van wie ze een roman vertaalde, chaperonneerde Slauerhoff naar het beruchte Midzomerfeest van 1925 en maakte graag met Nescio een praatje. Maar wie was deze extraverte vrouw met een flinke neiging tot bewieroking? Hein Aalders schetst een portret van deze literaire bemiddelaar.

 

Joseph Roth in Łódź
Hotel Savoy, een van de eerste romans die Joseph Roth schreef, verscheen in 1924. Het verhaal speelt zich af kort na de Eerste Wereldoorlog. Het hotel waar de titel naar verwijst bestond echt. Sterker, het bestaat nog steeds. Alle reden dus voor Roos Custers om honderd jaar na dato eens een kijkje te gaan nemen in het hotel in het Poolse Łódź waar Roth zijn roman situeerde.

 

Uitgever Julien Weverbergh 90 jaar
‘Wat niet verteld wordt, bestaat niet’, aldus Julien Weverbergh, oud-mandarijn van de Vlaamse letteren die op 26 mei 90 wordt. Martine Cuyt, oud-kunstredacteur van Gazet van Antwerpen, laat hem aan het woord. Een portret van de man die literatuurgeschiedenis schreef, over de belangrijkste episodes uit zijn leven, ruimschoots aangevuld met niet eerder gepubliceerde documenten uit zijn privéarchief. Passeren uiteraard de revue: Jeroen Brouwers, Angèle Manteau en Louis Paul Boon.

 

En voorts
Thomas Heerma van Voss over de vriendschap tussen Heere Heeresma en Nico Scheepmaker – Op welk terras in Oostende ontmoetten Joseph Roth en Stefan Zweig elkaar? – Stefan Zweig in Artis. – Jan Paul Hinrichs herdenkt Jevgeni Vitkovski, die veel Nederlandse poëzie in het Russisch vertaalde.