De man van 1848
Dirk Donker Curtius
Het negentiende-eeuwse liberalisme en het succes van het jaar 1848: ze worden vaak vereenzelvigd met Thorbecke. Toch was één man voor beide minstens zo belangrijk: Dirk Donker Curtius (1792-1864). Donker was één van de weinigen die contacten onderhield met oppositionele Belgische advocaten en Tweede Kamerleden. Zij brachten hem in aanraking met het Franse en Britse liberalisme. Hij zou zijn leven lang pleiten voor persvrijheid, directe verkiezingen en ministeriële verantwoordelijkheid.
Donker werd door het gezag in de gaten gehouden vanwege zijn uitgesproken denkbeelden en omgang met dubieuze figuren aan de zelfkant van de samenleving. Dit zorgde ervoor dat hij op de hoogte was van chantagepraktijken rond koning Willem ii, die een beroep op hem deed toen ministers en Kamerleden het in maart 1848 lieten afweten. Zijn grootste succes beleefde Donker toen hij de grondwet behendig door het overwegend conservatieve parlement loodste.
De man van 1848 vertelt het verhaal van een kleurrijk en pragmatisch advocaat en staatsman, die lang als radicaal versleten werd, vervolgens toch zijn gelijk kreeg en uiteindelijk aan de thorbeckiaanse geschiedschrijving ten onder ging.
‘Wij pleiten voor een Dirk Donker Curtius Instituut. Wellicht kan het Thorbeckeplein in Amsterdam hernoemd worden.’ – Dr. Kelder & Co, NPO Radio 1
‘Vergeet Thorbecke, Dirk Donker Curtius was de man van 1848, aldus deze mooie biografie.’ – Martin Sommer, de Volkskrant
‘Vernieuwend en fraai uitgegeven.’ – Nederlands Dagblad
‘Donker Curtius was de liberaal van 1848 die de Grondwet van Thorbecke door het parlement loodste’ – Mark Rutte