De Boekenwereld 37.3

Vernieuwing van het boekontwerp sinds 2000

€ 13,50
Leverbaar 27-10-'21
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
In winkelmand

ISBN 9789460044984, 24 x 31 cm, 96 pagina’s, 96 pagina’s

De Boekenwereld 37.3

Vernieuwing van het boekontwerp sinds 2000

Redactie:

Vormgever: Josep Plateau

In de twintigste eeuw zijn de uitgeversconcerns uitgegroeid tot machtige, internationale conglomeraten die boeken als ‘content’ behandelen voor een digitale markt.
Het vullen van databanken en het verzamelen van rechten lijken daarbij de belangrijkste voorwaarden. In de eenentwintigste eeuw zijn die uitgevers vaak monopolisten; vormgeving van het boek (of tijdschrift) staat in de eerste plaats in het teken van herbruikbaarheid op diverse platforms, snelle omzet en hoge rendementen. Terwijl deze bedrijven meer ruimte van de markt innemen, is in de marge van het boekenvak een levendige en veelvormige andere uitgeverswereld actief. Voor de omvangrijkste uitgeversconcerns is vormgeving nog steeds van belang, het omslagontwerp in het bijzonder.

De rafelranden van het boekenvak hebben iets aantrekkelijks, ze bevorderen vernieuwing en eigenzinnige experimenten. Concepten, uitvoeringswijzen, technieken kunnen er door uitgevers, kunstenaars, schrijvers, vormgevers en boekbinders tot het uiterste worden beproefd.
Verschillende groeperingen zoeken elkaar op en er ontstaan gezamenlijke projecten of alternatieve productie- en distributiemethoden. Dit gebeurt niet alleen in Nederland, het is een wereldwijd fenomeen.

 

Dit nummer is een coproductie met de KB, Den Haag