Analytische filosofie

Een inleiding

€ 29,95
Leverbaar
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
In winkelmand

ISBN 9789460041907, paperback, 16 x 24 cm, 320 pagina’s

Analytische filosofie

Een inleiding

Redactie: Chris Buskes, Herman Simissen

Vormgever: Mijke Wondergem

Aan het eind van de negentiende eeuw kwamen de Engelse filosofen Bertrand Russell en G.E. Moore in verzet tegen de traditie waarin zij waren opgeleid. Zij verweten haar vaagheid en dubbelzinnigheid. Naar hun mening moest de filosofie een nieuw begin maken, en zich voortaan laten leiden door logica en door analyse van de gebruikte taal. Zo zouden veel, mogelijk zelfs alle problemen van de traditionele filosofie kunnen worden ontmaskerd als schijnproblemen.
Met hun pleidooi voor vernieuwing stonden Russell en Moore aan het begin van een benadering die later de naam ‘analytische filosofie’ heeft gekregen. In het Engelse taalgebied werd deze benadering dominant, en ook daarbuiten is zij geleidelijk invloedrijk geworden. Dit boek biedt een thematische inleiding tot de analytische filosofie. Er wordt aandacht besteed aan de gevestigde onderwerpen in deze traditie als kenleer en wetenschapsfilosofie, maar ook aan recenter opgekomen thema’s als de filosofie van de geest.

 

Met bijdragen van: Bart van Beek, Bart Geurts, Igor Douven, Chris Buskes, Marc Slors, Jan Vorstenbosch, Rik Peels en Herman Simissen.

‘Het boek ademt degelijkheid en voorziet in een leemte: over de als taai en moeilijk bekendstaande analytische filosofie is sinds eind jaren zestig van de vorige eeuw geen goede inleiding meer verschenen. Dit is verplichte kost. ****’

Sebastien Valkenberg, Trouw

‘De bundel is al met al zo goed geslaagd dat deze andere inleidingen in de filosofie (gemakkelijk) naar de kroon steekt.’

Jan-Auke Riemersma

‘Wie een indruk wil krijgen waar analytische wijsbegeerte over gaat, moet het zeker lezen.’

Jan Dirk Snel